G-B7N2H7TNZP
top of page

Listeleme Nedir?



Listeleme ya da listing, en temel anlamı ile, e-ticaret platformlarında satılan ürünlerin nasıl göründüğü ve arama motoru tarafından ne şekilde anlaşıldığıdır. İlk olarak ürünün açılan sayfada nasıl sergilendiğine odaklanacak olursak, e-ticarette ürünlerin müşteri ile iletişimi tamamen dijital bir bağlamda gerçekleştiğinden müşterinin kaliteli bir listeleme ile karşılaşması satın alma olasılığını arttıran önemli etkenlerden biridir. Bu noktada devreye görsel anlamda fotoğraflama, video, infograf, 3D görüntüleme gibi değişkenler girerken; bir yandan da yazılı kısımda başlık ve bilgilendirici metinler bulunmaktadır (1). Ne kadar çeşitli formatta içerikler oluşturulabilirse, müşterinin aklındaki soru işaretleri o kadar kolay bir şekilde giderilebilir. Kullanılabilecek görsel çeşitleri platformdan platforma çeşitlilik göstermektedir. Günümüzde teknolojik anlamda en gelişmiş e-ticaret platformlarından biri olarak nitelendirilen Amazon, bu görsel çeşitlerinin tamamınından yararlanma imkanı sağlamaktadır, ve kendi standartları bulunmaktadır. Amazon’un önerdiği standartlar ürünlerin müşteriler tarafından daha iyi algılanmasını ve dolayısı ile conversion oranlarının artmasında önemli rol oynar. Başlık ve bilgilendirici metinlerin de kullanıcı dostu olması aynı derecede önem taşır. Amazon bu bağlamda da satıcıların bir standarda bağlı kalmasını istemektedir. Örneğin başlık için önce marka isminin yazılmasını, sonrasında ise ürün isminin ve temel bilgilerinin kısaca belirtilmesini önerir, bunların da toplam 80 karatkeri aşmamasını ister (2). Eğer başlık gereğinden fazla karakter içeriyor ve karmaşık bir yapı oluşturuyorusa sistem satıcı panelinde o ürün ASIN’i (Amazon Standart Kimlik Numarası) için düzeltme uyarısı gelebilir.


Listelemenin ,backend, yani müşterilerin göremediği fakat arama motorlarının ürüleri algılayıp aranan kelime ile uygunluklarına göre sıraladığı kısmında ise anahtar kelimeler devreye girmektedir. Amazon gibi platformlarda aynı kategori nişindeki ürün sayısının on binleri aştığı düşünülürse, ürün görselleri veya metinlerin tam olarak görüntülenmesinden de önce ilk olarak müşterilerin arama motoruna yazdığı kelimeler neticesinde o ürüne ulaşması gerekmektedir. Arama motoru optimizasyonu denilen ve temelde anahtar kelimelerin uyuşması mantığına dayanan bir geri besleme ile olabilecek en iyi sonuçlar alınmaya çalışılır


Amazon’da zaten satışı yapılmakta olan bir ürün satılmak isteniyorsa listeleme yapma süreci, benzer ürünler referans alınarak hızlandırılabilmektedir. Satıcı ürününü kendi markası ile satmak istiyorsa Amazon Brand Regisrty yani marka kaydını gerçekleştirmesi gerekir. Bu sayede hem marka haklarını koruyabilir hem de A+ content denilen, listingi optimize etmeye yarayan ve kullanıcı dostu bir içerik sağlayan formata da sahip olabilir. Fotoğrafların ve içerik bilgilerinin yaratıcı şekillerle sergilenmesini sağlayan A+ içerik sayesinde satıcılar, marka kaydı yaptırmamış rakiplerinden sıyrılarak kategorisindeki görünürlülüklerini arttırmış olurlar. Özellikle ilk kez ürün listelemesi yapılacaksa iyi bir başlangıç yapmak Amazon algoritmasında satıcıyı öne atacağı gibi, rakiplerinden düşük kalitede bir listeleme yapmak da kötü bir başlangıç sonrasında satışları yükseltmek açısından zorluklara neden olur. Bu yüzden A+ içerik Amazon tarafından önerilen ve listeleme kalitesini arttırarak satış rakamlarını yükselten bir format haline gelmiştir.


Profesyonel markaların ve satıcıların ürünleri incelendiğinde büyük bir çoğunuğunun kusursuz listelemeler ile A+ içerik formatını taçlandırdığı göze çarpmaktadır. Regis, satıcılara marka kaydı oluşturma hizmetini sunarak, marka haklarını korumanın yanında, satıcıların profesyonel ve hatasız bir listeleme yapmalarına olanak tanır.


KAYNAKÇA

Comentários


bottom of page