G-B7N2H7TNZP
top of page

Hizmet Sağlayıcıların Bilgilendirme Yükümlülüğü

Güncelleme tarihi: 13 Ağu 2021


Hizmet Sağlayıcılarının Bilgilendirme Yükümlülükleri:

Hizmet sağlayıcı, e-ticaret faaliyetine başlamadan ve alıcılarla sözleşme yapmadan önce, bilgi verme yükümlülüğünü yerine getirmek için e-ticaret faaliyet platformuna eklenmesi gereken bazı bilgiler vardır. Hizmet Sağlayıcılar, Yönetmelik kapsamında iki farklı alanda hizmet verecek şekilde ayrılırlar: Doğrudan kendine ait e-ticaret ortamında hizmet veren, Aracı Hizmet Sağlayıcı üzerinde hizmet veren.


1. Doğrudan kendine ait e-ticaret ortamında hizmet veren Hizmet Sağlayıcıları

Doğrudan kendine ait e-ticaret ortamında hizmet veren Tacir veya Esnaf olan Hizmet Sağlayıcıların e-ticaret ortamlarında bulundurması gereken bilgiler şunlardır:


  • Tebligata elverişli KEP adresi, elektronik posta adresi ve telefon numarası ile varsa işletme adı veya tescilli marka adı.

  • Mensubu olduğu meslek odası ve varsa üyesi olduğu sektörel kuruluşlar ile meslekle ilgili davranış kuralları ve bunlara elektronik olarak ne şekilde ulaşılabileceğine ilişkin bilgiler.

  • Tacir ise ayrıca ticaret unvanı, MERSİS numarası ve merkez adresi.

  • Esnaf ise ayrıca adı ve soyadı, vergi kimlik numarası ve merkez adresi.


Tacir veya Esnaf olmayan Hizmet Sağlayıcılar ise şu bilgileri bulundurmalıdır:


  • Ad-Soyad veya unvanını

  • Merkez adresini

  • Tebligata Elverişli KEP adresini

  • E-Posta adresi ve telefon numarasını vermelidir.


Hizmet sağlayıcılar bu bilgileri ağ üzerindeki ana sayfasında ve doğrudan ulaşılabilecek şekilde “iletişim” bölümünde sunmalıdır.


2. Aracı Hizmet Sağlayıcı üzerinde hizmet veren Hizmet Sağlayıcıları

Aracı Hizmet Sağlayıcı üzerinden hizmet veren ve Tacir ya da Esnaf olan Hizmet Sağlayıcıların, kendilerine tahsis edilen e-ticaret ortamında bulundurması gereken bilgiler şunlardır;


  • Ticaret unvanı, işletme adı veya tescilli marka adı bilgilerinden en az biri.

  • Tebligata elverişli KEP adresi.

  • Esnaflar için vergi kimlik numarası, tacirler için MERSİS numarası.

  • Merkez adresi ve onaylanmış telefon numarasının aracı hizmet sağlayıcıda bulunduğuna ilişkin bilgi.


Aracı hizmet sağlayıcı üzerinden satış yapan ve tacir veya esnaf olmayan hizmet sağlayıcılar ise kendilerine tahsis edilen e-ticaret ortamında şu bilgileri bulundurmalıdır;


  • Adı ve soyadı.

  • İkametgâhının bulunduğu il.

  • Merkez adresi ve onaylanmış telefon numarasının aracı hizmet sağlayıcıda bulunduğuna ilişkin bilgi.


Aracı Hizmet Sağlayıcıların üzerinde hizmet veren Hizmet Sağlayıcılarının bu bilgileri, Aracı Hizmet Sağlayıcı tarafından tahsis edilen alanda yani uygulamada bilinen adıyla Satıcının mağaza sayfasında vermelidir.


 


E-ticaret Satıcıları ile Pazaryerleri Arasındaki İlişkiler:

Günümüzde birçok firma, e-ticaret pazaryerleri üzerinden online ürün ve hizmet satmaktadır. Bu firmalar daha çok imkan sunduğundan dolayı en çok tüketiciye hitap eden e-pazaryerini seçmektedirler. Ancak e-pazaryerleri büyüdükçe, satıcılara karşı belli koşulları öne sürmektedirler. Bunlardan biri satıcı iş ortaklığı sözleşmeleridir. Bu sözleşmeler genelde e-pazaryerleri tarafından hazırlanır ve bu sözleşme e-pazaryerlerine geniş haklar tanımakta ancak satıcıya bu şartları değiştirme imkanı sağlanmamaktadır. Bu şartlar satıcının zararına sebebiyet verebilmektedir. Fakat firmalar online satış yapmak için e-pazaryerlerine ihtiyaç duymaktadırlar. Belirli bir süre bir e-pazaryerinde satış yapan firmanın, bu sözleşmelere dayanarak haksız uygulaması ile karşılaştığında e-pazaryerinden ayrıldığında, satış yapmış olduğu süre boyunca kazandığı tüketici karşısındaki itibarı ve müşteri çevresini de kaybetmektedir. Bundan dolayı bir firma için sözleşmeyi yapmamak veya başka bir e-pazaryerine geçmek mali olarak zarar verebilmektedir.


Regis, e-ticaret faaliyetlerinizi pratik ve verimli hale getirmek için danışmanlık vermektedir.


KAYNAKÇA



Comments


bottom of page